Νέα - Ενημέρωση

Χαμηλότερα ασφάλιστρα έως 100 ευρώ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες
Νοέ

23

2014

Χαμηλότερα ασφάλιστρα έως 100 ευρώ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

168758Ελεύθερα θα μπορούν να επιλέγουν 1 έως και 2 χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να καταβάλουν χαμηλότερα κατά 48 -100 ευρώ ασφάλιστρα το μήνα στον ΟΑΕΕ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όσοι είχαν ασκήσει το δικαίωμα αυτό το 2012 ή το 2013 αποκτούν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο ίδιο καθεστώς μέχρι τα τέλη του 2016.

 

Το “παράθυρο” καταβολής χαμηλότερων ασφαλίστρων δίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν, υποβάλλοντας αίτηση στον ΟΑΕΕ, να κατεβαίνουν 1 ή 2 ασφαλιστικές κατηγορίες ή να παραμείνουν στις κατηγορίες τις οποίες είχαν επιλέξει με βάση το Ν 4075/12 για ακόμη 2 χρόνια. Η διάταξη αποφασίστηκε να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι επαγγελματίες και ιδιαίτερα οι οφειλέτες που θα μπουν στη νέα ρύθμιση – σε 72-100 δόσεις – των χρεών προς τα Ταμεία (η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας και παραμονής σε αυτήν προϋποθέτει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο ελεύθερος επαγγελματίας και να τηρεί τη ρύθμιση οφειλής στην οποία έχει ενταχθεί).

 

Ενδεικτικά του οφέλους είναι τα παραδείγματα του ΟΑΕΕ:

 

– Ασφαλισμένος στην ΠΟ6 κατηγορία αντί των 423,38 ευρω το μήνα κατέβαλε 350,37 ευρώ κατεβαίνοντας στην ΠΟ4 κατηγορία και θα συνεχίσει να καταβάλει το ίδιο ποσό.
– Νέος ασφαλισμένος στην 6η κατηγορία αντί να πληρώνει 451,30 ευρώ το μήνα, μπορεί να καταβάλλει 378,29 ευρώ και να μην μεταφερθεί σε υψηλότερη κατηγορία ( με ασφάλιστρο 519,47 ευρώ) την 1/1/2016.
Το μέτρο, το οποίο είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, δεν επιβαρύνει τον ΟΑΕΕ αφού για το διάστημα καταβολής χαμηλότερων ασφαλίστρων περιορίζεται το αναλογικό τμήμα της σύνταξης.

 

“ΠΕΡΣΕΑΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Με άλλες διατάξεις, στο ίδιο νομοσχέδιο,προβλέπονται:

 

– Η δημιουργία του “Περσέα” – το όνομα του λευκού μητρώου στο οποίο θα μπαίνουν οι συνεπείς επιχειρήσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και διατηρούν ή και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα προβλεφθούν, με υπουργική απόφαση, ελαφρύνσεις ενώ
δεν θα υφίστανται ελέγχους.
– Η on line αλλαγή στην Εργάνη των ωραρίων εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας του εργαζόμενου
– Η ασφαλιστική κάλυψη στο ΙΚΑ και στο ΕΤΑΑ των υποτρόφων φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και
– Η παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών για οφειλόμενους μισθούς σε περιπτώσεις υπερημερίας εργοδότη και επίτευξης συμβιβασμού.

 

 

22/11/2014
Πηγή: www.imerisia.gr