Νέα - Ενημέρωση


Δεκ

18

2014

Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 λήγει αύριο, Παρασκευή, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι νέα παράταση της προθεσμίας θα προϋπέθετε τη ψήφιση από τη Βουλή νέας νομοθετικής διάταξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών συνολικά έχουν υποβληθεί στο Taxisnet πάνω από τα 2 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές Ε9 για τα έτη 2010-2014, καθώς κάθε ημέρα υποβάλλονται περισσότερες από 170.000 δηλώσεις. Εκτιμάται ότι μέχρι και αύριο, που λήγει η προθεσμία, θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια τροποποιητικές Ε9.

 

Σημειώνεται πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την παράταση της διαδικασίας υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, το αίτημά τους πιθανότατα να μην ικανοποιηθεί.

 

Με την ολοκλήρωση των υποβολών των Ε9 αύριο Παρασκευή θα ξεκινήσει η δεύτερη εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους οι οποίοι με την εκκαθάριση του Οκτωβρίου είχαν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή.

 

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 20% (μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2013), έκπτωση 50% (οικονομικά αδύναμοι) ή πλήρη απαλλαγή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) στον ΕΝΦΙΑ.

 

Στην περίπτωση που κατά τη δεύτερη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, αυτή αίρεται και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27η Φεβρουαρίου 2015.

 

 

18/12/2014
Πηγή:www.in.gr